perjantai 25. lokakuuta 2013

Mikä on Netflixille rajana?


Kun perinteinen televisio viihtyy turpakäräjillä, ainakin Suomessa, niin Netflixin kunnianhimoiset tavoitteet ja kasvu herättää ihailusta. Sen lisäksi, että palvelu on toimivuudeltaan erinomainen, on se myös ryminällä haastanut muut amerikkalaiset kaapelikanavat originaalin sisällön tuotannossa. Tämän vuoden voittomarssi alkoi House of Cardsilla ja jatkui Arrested Developmentin neljännellä tuotantokaudella, Hemlock Grovella, Orange is the New Blackilla ja Derekillä. Ei ne kaikki mitään mestariteoksia ole, mutta ei se haittaa. Trendi on hyvä ja tarjonta monipuolista.

Netflix on tällä hetkellä Suomessa itsessään jo itseisarvo ja uskon, että sen takia sarjat keräävät etenkin nuorten mielenkiinnon. Olen varma, että osaa sarjoista katsotaan sen takia, että ne ovat Netflixissä, eikä laadun takia. Itse asiassa olisin varmastikin lopettanut Eli Rothin Hemlock Groven katsomisen ensimmäiseen jaksoon, jos se olisi ollut perinteinen televisiotuotanto. Mielenkiinto uutta kilpailijaa kohtaan herätti ruokahaluni ja kulutin tämän kliseisen ja harvinaisen tökerön kauhusarjan pikaiseen tahtiin. Netflix on tällä hetkellä uutta ja trendikästä, ja sen takia sen uudet sarjat herättävät myös niin suurta mielenkiintoa. Ihmiset, jotka eivät aiemmin olleet binge-watchingin harrastajia, ovat yhtäkkiä hypänneet tähän junaan, koska se ”kuuluu ajan henkeen”.

House of Cards on David Fincherin luotsaama, alun perin brittiläiseen sarjaan perustuva, poliittinen trilleri, joka kieltämättä kierrättää 70-luvun elokuvien hahmoja ja tunnelmia häpeilemättä. Se ei yllä HBO:n tai AMC:n parhaimmistoon, mutta vakuuttavaa jälkeä se silti on etenkin Kevin Spaceyn osalta. Tuntuu kuitenkin siltä, että Netflixin sarjoja käsitellään kritiikin suhteen keskimääräistä hellemmällä kämmenellä. Netflix tuo itsessään lisäarvoa sisällölle ja sen takia sen sarjat ovatkin niin kova juttu.

Nyt Variety uutisoi (http://bit.ly/18E6Gca ), että Netflixin lähitulevaisuuden näkymissä ovat myös originaalit elokuvat. Vaikka tällä hetkellä Netflixin oma sisältö vastaa vain 10 % globaalista sisältöbudjetista, uskotaan sen osuuden kasvavan jatkuvasti. Netflixille on edelleenkin käyttäjäkunnan kasvattaminen ehdottomasti tärkein tehtävä, mutta omalla sisällöllään he ennen kaikkea alleviivaavat palvelunsa erityisyyttä - puhumattakaan word-of-mouthin lisäämisestä. House of Cards ja Orange is the New Black on parasta markkinointia Netflixille.

”Original Netflix Flick” on herkullinen idea, jota on mukava viedä mielessä ehkä liiankin pitkälle.

Netflixin sisällöstä vastaava Ted Sarandos paljastaa tulevaisuudesta, että ainakin omat dokumentit ovat suunnitelmissa. Vaikka fiktiivisistä elokuvista ei puhuta – ei niiden mahdollisuuksia myöskään kielletä. Huhujen mukaan (http://bit.ly/1aizzsQ ) Netflixin sarjojen kustannukset pyörivät neljän miljoonan dollarin paikkeilla per jakso. Nykyään vakuuttavia indie-tuotantoja saadaan aikaan pienemmälläkin panostuksella. Voisiko Netflix luoda oman” Movie of the  Week” perinteen? HBO tuo vuosittain omia elokuvia TV-ruudulle, mutta niitä usein vaivaa niiden oma kliseinen tyyli, niin aiheen kuin toteutuksenkin puolesta (unohdetaan hetkeksi Behind the Candelabra). Sen sijaan olisi herkullista saada palvelu, joka ottaisi riskejä aiheidensa puolesta ja antaisi ohjakset nuorien lahjakkuuksien käteen. Ei unohdeta, että Steven Spielbergkin aloitti uransa Movie of the Weekin kautta, näppärällä jännärillään Duel 70-luvun alussa. Voisiko Netflix toimia ponnistuslautana uusille lahjakkuuksille?

Vielä yksi ajatus, joka kiinnostaa ja pelottaa kirjoittajaa yhtä paljon. Netflix edustaa tulevaisuutta/nykyaikaa, jossa elokuvia voidaan nauttia missä vaan, miten vaan. Voisiko Netflix tuoda suuremman budjetin elokuvan suoraan palveluun? Kyseessä ei ehkä olisi taloudellinen sijoitus, mutta selkeä statement tulevaisuudesta. Ron Howardin Rush kustansi 38 miljoonaa dollaria eli keskimääräisen Netflixin oman TV-sarjan tuotantokauden verran. VOD-kulttuuri yhdysvalloissa porskuttaa hyvin – kysymys kuuluu, uskaltaisiko Netflix haastaa myös suuret ensi-illat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti