torstai 28. marraskuuta 2013

Hunger Games: Catching Fire - Tapporuletti pyörii samalla kaavalla kuin ennenkin

Olen elänyt hetken hiljaiselossa ja totesinkin, että on taas parasta avata sana-arkkua ilmiöstä nimeltä Hunger Games. Hunger Games on siitä hauska YA (Young Adult) genreen kuuluva teos, että sen elokuvia ei ole liotettu paskamudissa kriitikoiden toimesta. Se on myös viimeistään nyt ottanut paikkansa tulevien vuosien taloudellisesti lupaavimpana franchisena, vaikka se kylläkin jatkuu enää perinteikkääseen tapaan kahdeksi eri elokuvaksi paisutetun loppunsa kanssa. Ei siinä mitään. Hunger Gamesit ovat perinteisiä teinityttöjen posteriunelmia älykkäämpiä teoksia, joiden juonessa on koukkua, vaikkakin plagioitua sellaista. Sen lisäksi tulevaisuuden dystopian sankarina toimii tämän hetken kuumin tähti Jennifer Lawrence.

Jennifer Lawrence on täydellinen elokuvatähti ja hyvin mahdollisesti niitä harvoja naisnäyttelijöitä, jotka pystyvät kantamaan isonkin elokuvan harteillaan. En ole nyt sovinistinen sika, vaan totean vain Hollywoodin ikävät faktat. Lawrencen karisma kantaa niin kankaalla kuin PR-hommissakin. Hän on Oscarin-arvoisten näyttelijätaitojen lisäksi, reipas amerikkalainen poikatyttö, jonka figuurista pojat myös tykkäävät. Täydellinen nainen, jota naiset arvostavat ja antavat samalla myös poikaystäviensä arvostaa. Jennifer Lawrence on persoona, jonka shotin kumoaminen kuvataan hullunkurisuutena eikä pintaliitona, kuten niin  monen muun kollegan tapauksessa. Nuoren tytön roolimalliksi hän sopii täydellisesti ja sen takia myös Hunger Games sarja on loistava alusta lopulliseen kansainväliseen tähteyteen.

Hunger Games elokuvat perustuvat menestyskirjasarjaan, joka on kieltämättä poiminut tehokkaasti vaikutteita niin Kinji Fukasakun brutaalista Battle Royalista kuin myös Roger Cormanin 70-luvun helmestä Death Race. Fukasakulta on lähtenyt teinien teloittaminen ja Cormanilta taas tulevaisuuden gladiaattoriareenoiden mediamylläkkä. Lisäksi Hunger Games tuo vahvasti mieleen myös ne Ylen aikoinaan esittämät, hieman vaivaannuttavat, tulevaisuuden dystopiaan sijoittuvat teinisarjat ja jopa Lostin. On kuitenkin turha kritisoida liikaa Hunger Gamesin konseptia, sillä 13-vuotias teinityttö en ole.

Nyt ollaan päästy periaatteessa tarinan puoliväliin ja vallankumouksen alkusoinnut ovat kuultu. Katniss kärsii sirkuspellensä roolista, mutta herättää toivoa muille sorretuille. Mitä suuremmaksi  toivonsymboliksi nuori tyttö kasvaa, sitä vaikeampi on valtaapitävien hänestä päästä eroon. Tarvitaan mainosmiestä ja imagoeksperttiä (Philip Seymour Hoffman) näyttämään, kuinka tuhota puhdas maine.

Hunger Games sisältää suuria huomioita ja ideoita yhteiskunnasta, mutta myös käsilaukullisen sentimentaalisuutta ja naiiviutta. Lisäksi se 2,5 tunnin mittaisena elokuvana on ylipitkä ja tuntuu tavallaan turhalta ensimmäisen osan kierrätykseltä. Ei se huono elokuva ole, mutta sen rakenne toistaa liikaa ensimmäisen osan tapahtumia (syyttävä sormi osoittaa alkuperäisteokseen). Vasta viimeisten minuuttien aikana saa elokuva aikaan minkäänlaista oikeata substanssia tulevaa varten. Hunger Games osaa viihdyttää etenkin itse kuoleman polttopallon aikana, en vain näe elokuvan merkitystä suuremmassa tarinassa.

Hunger Games on kuitenkin huomattavasti terveempää fanituotetta kuin sen vertailukohde Twilight. Sen lisäksi, että elokuvat ovat parempia, ovat ne myös sanomaltaan älykkäämpiä kuin vampyyrien viisiosainen saaga pidättyväisyydestä. Sen sijaan, että teinityttöä heitellään eläimeltä toiselle, on tervettä nähdä tyttö vahvana muutosta synnyttävänä yksilönä.


Näyttelijätyö on myös kauttaaltaan huippuluokkaa. Sen lisäksi, että Jennifer Lawrence on jälleen kerran rautaa, ovat myös Donald Sutherland, Woody Harrelson, ja etenkin Philip Seymour Hoffman vakuuttavia. Hoffman laiskimmillaankin ottaa kohtaukset vaivattomasti haltuunsa ja sitä on ilo seurata. Hunger Games elokuvat edustavat tällä hetkellä kaikkien aikojen kuudetta ja seitsemättä parhaiten avannutta elokuvaa Yhdysvalloissa. On sanomattakin selvää, että trendi tulee jatkumaan nousevana. Sinällään elokuvien menestys on niin suurta, että en täysin edes käsitä sitä, varsinkin ensimmäisen osan kohdalla. Jos perinteiset Hollywood järkäleet ovat laadullisesti Hunger Gamesien tasolla, niin hyvä niin. Sen sijaan toivon, että tulevat kopiot palavat lippuluukuilla.

***-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti