lauantai 2. marraskuuta 2013

Filth - Bad Lieutenant - The Skunk of Edinburgh


Nyt tuli rehellinen kolaus tuntemattomasta. Irvin Welsh filmaus Filth on yksi vuoden kovimpia tapauksia. Se repii katsojan saman tien mukaansa härskillä huumorillaan ja tarjoaa tripin, joka sisältää niin ikuista ilonpitoa kuin jatkuvaa pahoinvointiakin. Sen jokaisesta kuvasta pystyy haistamaan krapulan, tupakansavun ja viskin. James McAvoy, näyttelijä, josta en ole sen koommin välittänyt koskaan, vetää tähän asti vuoden parhaimman roolisuorituksen viinaa ja kamaa kittaavana manipulaattorina, jonka jokainen liike on itsekäs liike. Bruce Robertson on läpeensä mätä etsivä, joka etsii vanhaa hyvää itseään ja selvittää samalla murhaa, joka ei rehellisyydessä kiinnosta ketään, ei itse elokuvaakaan.

Filth on elokuva, jossa Abel Ferreran Bad Lieutenant on sijoitettu Hunter S. Thompsonin universumiin ja päälle on ripoteltu Trainspottingia ja Shane Blackin käsikirjoituksia. Se kieltämättä varastaa paljon esikuviltaan, mutta tekee aineksista niin herkullisen coktailin, että ei se haittaa. Trainspottingin tapaan se leikittelee rytmeillä ja käyttää populaarimusiikki tehokkaasti hyödykseen. Abel Ferreralta Filth poimii nihilismin, mutta esikuvansa sijaan katsojalla ei ole tarvetta repiä ihoansa puhtaaksi. Fear & Loathing in Las Vegasista taas on varastettu hallusinaatioita aiheuttavat huumeet, mutta trippi muuttuu lopussa yllättävän pahaksi. Itse asiassa Filth on parhaimmillaan komediana ja kun moraalisesti arveluttavat käytöstavat lopulta katkaisevat päähenkilön kamelinselän, menettää Filthkin terävimmän kärkensä. On elokuvan kannalta ymmärrettävää että päähenkilöllä on oltava jokin kehityskaari, mutta se tavallaan väännetään vähän turhankin ankarasti rautalangasta.

Aiemmin tuntematon ohjaaja John S. Baird on ohjannut pirun hyvän elokuvan, joka ei pahemmin kalpene sen kuuluisimman Welsh filmatisoinnin rinnalla. Filth ei ehkä kaikilla taiteellisilla mittasuhteilla ole napakymppi, mutta en muista olisiko minulla tänä vuonna ollut yhtä hauskaa teatterissa, kun tämän törkyn kanssa. Vulgaaria kiroilua, ylenpalttista kaman kiskomista, perverssiä seksiä ja täydellistä moraalittomuutta. Taustalla piilee synkkiäkin aiheita, mutta näiden syntien kanssa on mukava viettää 96 minuuttia. Britit olivat aikoinaan loistavia tekemään Filthin kaltaisia elokuvia. Onneksi jotkut vielä kunnioittavat tuota vanhaa viinanhajuista perinnettä. Vietän mieluummin aikani Bruce Robertsonin ja malt-pullon kanssa, kuin kittaamassa tuoppeja World’s End porukan kanssa. Ihan kivoja nekin ovat, mutta on tässä deliriumissa, jotain paljon sähäkämpää. 

****+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti